Hirsirakentaminen
Terveellinen koti syntyy painumattomasta hirrestä

Helmenhohtoinen kuusihirsi vai kotoisan lämpöinen mäntyhirsi? Meiltä saat molemmat. Rakennamme ja toteutamme Hirsi-Kastellin modernit hirsitalot suomalaisesta painumattomasta hirrestä.

Moderni painumaton hirsi

Hirsi-Kastellin hirsitaloissa on moderni painumaton hirsi vakiona. Tarkasti toisiinsa liittyvät hirret hivelevät esteettistä silmää ja mahdollistavat arkkitehtuurissa tyylikkään kapeat linjat ja listat, näyttävän suuret lasipinnat sekä erilaisten pintamateriaalien sykähdyttävät liitot.

Painumaton hirsi pitää kotisi rakenteen vankkana, tiiviinä ja terveellisenä, sillä se hengittää luonnollisesti aivan kuten perinteinen hirsikin. Hirsikodin erinomainen energiatehokkuus on myös ilmastoteko.

FXL 204 

Painumaton mänty- tai kuusihirsi vakiona, sinä päätät. 

Hirren leveys 204 mm, nousu 260 mm, kokonaiskorkeus 271 mm.

FXL 270

Painumaton mäntyhirsi.

Hirren leveys 270 mm, nousu 260 mm.

Mänty vai kuusi? Valinta on pitkälti makuasia. Lujuusominaisuuksiltaan painumaton mänty ja kuusi ovat lähellä toisiaan.

Helmenhohtoinen ja arvokkaasti patinoituva kuusihirsi viehättää vaaleudellaan. Se sopii erinomaisesti moderniin ja valoisaan arkkitehtuuriin. Kuusihirrellä on hyvä kosteuskestävyys ja siinä on mäntyä pienemmät ja vaaleammat oksakohdat. Tasaisen vaalea kuusihirsi ei myöskään kellastu ajan myötä samalla tavalla kuin lämminsävyinen mänty.

Tiukkasyinen ja hieman tummempi mänty puolestaan hurmaa kodikkaalla lämmöllään. Pääsääntöisesti hirsien ulkopintaan suuntautuva sydänpuu on männyssä punertavampaa. Selkeämmin erottuvat oksakohdat henkivät klassisen puutalon tunnelmaa.

Hirsi-Kastellin hirsitaloissa on moderni nollanurkka

Moderni nollanurkka viimeistelee kauniisti hirsikotisi tyylikkään ilmeen. Virtaviivainen tasanurkka mahdollistaa aidon ja terveellisen hirsitalon, joka sopii myös kaupunkikaavaan ongelmitta: hirsiliitos jää rakenteen sisään ja talo voidaan toteuttaa ilman hirsitaloille tyypillistä ristinurkkaa tai koteloitua lyhytnurkkaa.

Kotisi sisällä tarkasti toisiinsa samassa tasossa liittyvät hirret muodostavat puolestaan esteettisesti miellyttävän sisänurkan, johon ei muodostu koloja eikä tummia varjoja.

Vastuullinen hirsi, turvallinen koti

Ekologinen Hirsi-Kastelli-kotisi tulee kestävästi kasvatetuista suomalaisista metsistä, joissa jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan uusi taimi. Raaka-aineena käytämme uudistuvaa ja PEFC-sertifioitua puuta suomalaisilta sahoilta.

Hirsitalosi toimii tehokkaana hiilivarastona koko elinkaarensa ajan, ja jo valmistusvaiheessa minimoitu puuraaka-ainehukka hyödynnetään lämpöenergian tuotannossa sekä kierrätystuotteissa. Lamellihirsiseinämme rinnastetaan rakennusmateriaalien päästöluokituksen M1-luokan vähäpäästöisiin tuotteisiin.

Lamellihirsiemme liimauksessa käytetään vain terveysturvallista ja vähäpäästöistä puurakenneliimaa. Korkealaatuinen, M1-hyväksytty rakenneliima säilyttää puun luonnollisen hengittävyyden, eikä päästä haitallisia aineita huoneilmaan. M1-päästöluokan kriteerit täyttävien lamellihirsiseiniemme emissiot on mitattu VTT Expert Service Oy:n toimesta.

Liimasaumojen lujuus ja laatu varmistetaan VTT:n valvomalla delaminointitestillä, jossa ääriolosuhteiden arvioidaan vastaavan vähintään 40 vuoden säärasitusta.

Elämäsi hirsikodin lämmitysmuodon saat toiveidesi mukaan: valitse esimerkiksi ekologinen maalämpö, kaukolämpö, vesi-ilmalämpöpumppu tai poistoilmalämpöpumppu – sinä päätät.

Luonnollisesti hengittävä rakenne

Käytämme hirsitaloissamme hengittävää Intello-höyrysulkukangasta ja kotisi eristeenä on Ekovillan puukuitueriste. Hengittävä höyrynsulkukangas ilmansulkuna varmistaa, että kotisi koko yläpohja voi osallistua sisäilman kosteuden tasaamiseen luonnon omalla menetelmällä. Ekovilla-eristeratkaisu varmistaa kotisi optimaalisen kosteustasapainon, jonka luonnollinen toimivuus on osoitettu myös tutkimusmittauksin.

Kotisi ulkoseinien sisäpintaa suojaa kaksinkertainen käsittely terveellisellä ja luonnollisesti hengittävällä Coloria-öljyvahalla, joka on luonnonöljyä sekä vahaa sisältävä vesiohenteinen, hajuton ja myrkytön tuote. Se imeytyy hyvin puuhun muodostaen luonnollisen kauniin likaa ja vettähylkivän pinnan. Valittavanasi on useita eri sävyjä.

Sisäseinien maalivalikoiman sekä sisätilojen paneelit, laatat, laminaatit ja parketit löydät helposti Hirsi-Kastelli Collection -sisustusvalikoimasta. Voit ladata Hirsi-Kastellin Collection-sisustusesitteen täältä.