Villa Pesäpuu
MATKA KOHTI UNELMIEN HIRSIKOTIA

Terveydenhuollon ammattilaisina ja tuoreina vanhempina Roosa ja Karri Pesälä halusivat terveellisen sisäilman kodin, jossa on helppo hengittää. Unelmien hirsitalo rakentuu Oulun asuntomessualueelle, vain noin 500 metrin päähän paikasta, jossa pariskunnan yhteinen taival alkoi.

Kurkkaa, minkälaisilla muokkauksilla he räätälöivät

Tuntu 130/150 -talomallin pohjalta itselleen omannäköisen hirsikodin.

Ensikoti hirrestä – miten kotiunelma syntyi

Pesälöiden ensiasunto, 150 neliön hirsitalo, rakentuu kahteen kerrokseen. Haave omasta hirsitalosta Oulun asuntomessualueelle oli kytenyt etenkin Karrin mielessä heti yhteiselon alusta lähtien. Roosaa piti hieman suostutella: “Opiskelun ohella rautakaupassa työskennellessä tuli todistettua myös rakentamisen kuormittavuus, ja lähtökohtaisesti ajatus oli, että minähän en koskaan rakenna.”

Ostopäätöksen ratkaisi Hirsi-Kastellin ammattitaitoisen kauppiaan aktiivisuus, mahdollisuus muuttovalmiin talon ostoon sekä se, että perhe halusi asua ehdottomasti hirsitalossa. Ratkaisevaa oli myös, että Hirsi-Kastelli huomioi ja toteuttaa asiakkaan muutostoiveet.

PALJON älyä fossiilivapaan teräskaton alla

Suunnittelussa tärkeitä asioita olivat hirren käyttö rakennusmateriaalina, yhtenäinen avoin olokeittiö ja ruokailutila, runsas luonnonvalo, ylilämpenemisen estäminen sekä käytännölliset, arkea helpottavat ratkaisut.

Vuoden 2025 Oulun Asuntomessujen pääteemat, kestävyys, digitaalisuus ja yhteisöllisyys, näkyvät myös Villa Pesäpuussa, sillä vihreät arvot ja älyratkaisut ovat lähellä Pesälöiden sydäntä.

Talossa on runsaasti läpitalon ikkunoita, joista suurimmat avautuvat pohjoiseen puistonäkymiä kohti. Ikkunoiden sijaintia ja kokoja muokattiin Kastellin suunnittelijoiden kanssa.
Eteläpuolelle tulee aurinkoinen terassi ja katolle aurinkopaneelit omaa sähköntuotantoa varten. Poreallas sijoitettiin länsiterassin kulmalle ilta-auringon säteisiin.

Ruukin fossiilivapaasta teräksestä valmistettujen kattopeltien alle on suunniteltu lukuisia älyratkaisuja, aina Plejd-valaistuksenohjausjärjestelmästä etäohjattaviin kodinkoneisiin.

Seitsemän neliön työhuone saattaa hyvinkin olla yksi kodin kiinnostavimmista tiloista. Työtilan kaksi seinää ovat älylasia, eli lasiseinät saa muutettua sähkövirralla kirkkaista läpinäkymättömiksi. Idea oli Karrin, ja Kastellin asiantuntijat auttoivat suunnittelemaan ne paikoilleen.

”Älylasitus on meistä tosi hieno tapa tuoda tiloihin monikäyttöisyyttä. Näin työhuone voi olla aina tarpeen mukaan joko valoisa aulan jatke tai suojaisa ja rauhallinen työtila”, Roosa kertoo. ”Kruunuksi tähän huoneeseen tulee vielä toiveidemme mukaan luotu taidetapetti Löytöseltä.”

Pariskunta kertoo miettineensä myös älykaihtimia ja -termostaattia. ”Pohjaidea meillä on, että kodin toiminnot olisivat mahdollisimman automatisoituja ja elämää helpottavia. Esimerkiksi verhojen kanssa ei tarvitsisi aina säätää itse, vaan ne voisi ajastaa laskeutumaan tiettyyn aikaan tai ne tunnistaisivat valon määrän ja toimisivat sen mukaan”, Roosa pohtii.

Viherkatto jäkälästä

Vihreät arvot ja rakkaus luontoon näkyy myös Villa Pesäpuun autokatoksessa, joka sai viherkaton kruunukseen. Pesälät valitsivat perinteisemmän maksaruohon sijaan pohjoiseen sopivan, vastuullisesti lähialueelta poimitun, nopeasti uusiutuvan ja helppohoitoisen jäkälän Norden Mossilta.

”Ja sittenhän meillä oli just sattumalta nämä ulkosävyt nimeltään Poro ja Vasa, joten kyllähän se oli melkein pakko jäkälää laittaa”, Roosa nauraa.

Viherkatot paitsi tukevat luonnon monimuotoisuutta myös suojaavat katon vedeneristyskerrosta auringon UV-säteilyltä ja mekaaniselta rasitukselta, mikä voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi​.

Tärkeät asiat: näistä perhe ei halunnut tinkiä

  • Hirsi: Terveellisen sisäilman ja tunnelman vuoksi meille ehdoton ratkaisu.
  • Avokeittiö: Meille oli tärkeää saada olohuoneeseen ja ruokailutilaan yhdistyvä avokeittiö saarekkeella ja Dekton-tasolla.
  • Käytännöllisyys: Keittiö ja olohuone ovat alakerrassa, ajatellaan jo kauas tulevaisuuteen ja liikkumisen rajoituksiin.
  • Alakerran esteettömyys, jotta esimerkiksi liikuntarajoitteiset sukulaiset ja vieraat pääsevät kyläilemään, ja kaikki tarvittava löytyy yhdestä kerroksesta.
  • Makuuhuoneet yläkertaan: Halusimme rauhoittaa nukkumistilat perheen omaksi tilaksi.

Näistä perhe oli valmis pihistämään

  • Neliöt: Hukkaneliöitä minimoimalla saatiin kerrosalaan mahtumaan kolme makuuhuonetta ja työhuone.
  • Takka: Meille ei ole tulossa ainakaan tässä vaiheessa. Hormivaraus taloon tulee, joten takan saa jälkiasennettua, jos sitä myöhemmin alkaa kaivata.
  • Lattia: Tällä hetkellä pääosin kustannussyistä valitsemme luultavasti lattiamateriaaliksi jotain muuta kuin kalleinta parkettia.
  • Autokatos: Kompakti yhden auton katos riittää meille autotallin sijaan.
  • Lämmitysmuoto: Alunperin ajateltiin maalämpöä, mutta kustannussyistä päädyimme Oulun Energian hiilineutraaliin kaukolämpöön.

”Rakentaminen Hirsi-Kastellin kanssa on ollut mielikuviani helpompaa.”

Pesälät kokevat, että Hirsi-Kastellin tietotaidosta on ollut heille korvaamatonta hyötyä ja kiittävät Kastellin ammattilaisten avuliaisuutta, aktiivisuutta ja aikaansaavuutta. Kiitoksia saavat niin kauppias, suunnittelijat, työmaapäällikkö kuin timpurikin.

”On hyvä, että Kastellin väki pitää tosi tarkkaa seulaa meidän puolestamme ja pitää puoliamme. Täällä työmaalla näkee kuinka asiantuntevia he ovat. Tässä meidän timpurikin on ollut aivan korvaamaton. He eivät halua päästää sormien läpi mitään lapsuksia, jollaisia ei ensirakentajana välttämättä edes osaisi itse huomata”, Karri sanoo.

Kastelli on tehnyt rakentamisajasta meille suhteellisen huoletonta. Ollaan voitu nauttiakin tästä ja pystytty elämään omaa elämää tässä rinnalla.”

– Karri Pesälä

Pesälät kertovat olevansa erittäin tyytyväisiä Hirsi-Kastellin kokeneeseen tiimiin, jonka kanssa yhteistyö on sujunut saumattomasti. He kokevat, että kastellilaisten periaatteena on toimeliaasta otteesta huolimatta olla häiritsemättä asiakkaita turhaan.

”Se on passannut meille erittäin hyvin, kun on ollut muitakin elämänmuutoksia meneillään”, tuoreet vanhemmat tuumaavat. “Olemme voineet keskittyä omiin osa-alueisiimme ja luottaa siihen, että muut asiat hoituvat täällä, mikä on ollut todella kätevää.”

”Hanna, meidän kauppias, oli suunnitteluvaiheessa todella aktiivinen ja piti meidät aikataulussa, mikä auttoi saamaan hyvät suunnitelmat valmiiksi ajoissa. Suunnittelijat Lauri-Kalle ja Jenni toteuttivat kaikki ideamme ja tekivät useita eri versioita sekä antoivat omia ehdotuksiaan. Tämä oli arvokasta meille ensikertalaisille rakentajille. Heiltä saimme myös hyviä vinkkejä omakotitaloasumiseen, mikä oli hyödyllistä, kun muutamme vuokrakolmiosta ensimmäiseen omaan kotiimme”, Roosa kiittelee.

Myös rakentamisen nopeus on yllättänyt pariskunnan positiivisesti: “Kastellin palvelu on välittynyt meille mukavana ja asiantuntevana. Lopputuloskin näyttää hyvältä ja on edistynyt vauhdilla.”

Räätälöimällä täydelliseksi

Suunnittelun lähtökohtana oli talomalli Tuntu 130/150, jonka avoin pohja ja rohkeasti lovettu moderni ulkoasu miellyttivät Pesälöitä.

Pohjaa muokattiin useampaankin otteeseen yhdessä Hirsi-Kastellin suunnittelijoiden kanssa, jotta se vastaa vaihtuneen tontin vaatimuksia sekä Pesälöiden omia toiveita. Huoneiden ja ikkunoiden sijainteja esimerkiksi muutettiin tontin ja ilmansuuntien mukaan. Etelän puoleisia ikkunoita kasvatettiin ja naapureihin päin suuntautuvia puolestaan pienennettiin. Sisäänkäynti siirtyi talon päädystä pitkälle seinustalle.

Voit vertailla alakerran pohjakuvaa ennen ja jälkeen muokkausten liu’uttamalla nuolta kuvan keskellä.

Ennen Jälkeen

YKSILÖLLISET TOIVEET ja yksityiskohdat TODEKSI

Hukkaneliöiden minimointi oli Pesälöille tärkeää, jotta yläkertaan saatiin luontevasti kolme makuuhuonetta ja työhuone. Vanhempien makuuhuoneesta pääsee lasioven kautta yläkerran lasitetulle terassille, joka on suunniteltu vanhempien omaksi kotoisaksi rentoutumispaikaksi, jossa voi hörppiä aamukahvitkin omassa rauhassa. Makuuhuoneesta aukeaa sisäikkuna korkeaan olohuoneeseen, josta voi ihailla maisemia ja seurata alakerran tapahtumia.


Keittiön välitilan ikkuna tuo luonnonvaloa tiskipöydän äärelle. Keittiöstä pääsee suoraan lasitetulle terassille, joka toimii ilmojen lämmetessä toisena ruokailutilana. Eteläterassi on puolestaan kesäisin kodin kakkosolkkari. Kuva: sisustussuunnittelija Juliaana Kangasniemi.

Päämakuuhuoneeseen kuuluu väljä vaatehuone, johon on kätevä kulku molemmin puolin sängynpäätyä. Idea kätevään tilaratkaisuun napattiin Naantalin asuntomessuilta. Huoneen lasiovesta pääsee yläkerran lasitetulle terassille. Kuva: sisustussuunnittelija Juliaana Kangasniemi.

Saunasta ja pesuhuoneesta voi pujahtaa suoraan kodinhoitohuone-arkieteisen kautta porealtaaseen rentoutumaan. Kuva: sisustussuunnittelija Juliaana Kangasniemi.

Kastelli on meille taloprojektin mahdollistaja, jonka kokemus on ollut tosi arvokasta. Emmehän ole aiemmin rakentaneet – tai edes asuneet omakotitalossa.”

– Pesälät

KUVIA VILLA PESÄPUUSTA

Uuden kodin tyyli kolmella sanalla on luonnonläheinen, vaalea, ajaton. Seuraa kuvagalleriassa Pesälöiden kotimatkan edistymistä ja Villa Pesäpuun valmistumista. Sisustuskuvat: sisustussuunnittelija Juliaana Kangasniemi / kastehelmen.fi.


“Naantalin Asuntomessuilla (2022) hirsi teki meihin lähtemättömän vaikutuksen sen näyttävyyden, kestävyyden ja terveellisyyden ansiosta. Messuilla tapasimme myös Hirsi-Kastellin oman talokauppiaamme, jonka kanssa yhteistyö on alusta asti ollut helppoa ja soljuvaa”, Pesälät kertovat.

Villa Pesäpuu Instagramissa

Inspiroidu Instassa – seuraa Pesälöiden matkaa unelmiensa älykkääseen ja ekologiseen hirsitaloon, joka on nähtävissä kesän 2025 Asuntomessuilla: @villa_pesapuu.

ASUNTOMESSUT OULUSSA KESÄLLÄ 2025

Haluaisitko kokea Villa Pesäpuun omin aistein? Näe, miten painumaton hirsi, moderni ekologinen design ja älykoti-innovaatiot yhdistyvät saumattomasti luontoon ja ympäristön arvoihin Lehtokylän hirsitalokeskittymässä. Tervetuloa kurkistamaan Pesälöiden valmiiseen kotiin ja saamaan ideoita omaan asumiseesi kesän 2025 Asuntomessuille, jotka järjestetään Oulussa 18.7.–17.8.2025.