Talotarinat – hirsikoti levillä
Liikkuvan perheen hirsiunelma valmistui luonnon ja aktiviteettien syliin

Kirsi ja Timo-Jaakko Joensuun vastavalmistunut hirsikoti on jo pariskunnan kolmas hirsitaloprojekti. Tällä kertaa talo toteutettiin omatoimirakentamisen sijaan Hirsi-Kastellin kanssa muuttovalmiiksi asti. Lue, minkälaisilla muokkauksilla Joensuut räätälöivät Väre 121/140 -talomallista täydellisen lomapaikan ja tulevaisuuden kodin itselleen.

Tutustu Joensuiden valoisaan hirsitaloon virtuaalisen 3D-tilaesittelyn avulla. Napin painalluksella näet talon nukkekotinäkymät, pohjakuvat ja 360-kuvat. Käy peremmälle!

Kirsikanto. Se tuli uuden talon nimeksi. Sopiihan hankikantoa tarkoittava termi hyvin perheelle, jonka arkeen murtomaahiihto, Lapin maisemat ja luonnossa liikkuminen kuuluvat kiinteästi. Kakkoskoti rakentui Levin maisemiin, hyvien latuolosuhteiden äärelle.

“Marjastamme, kalastamme ja syksyisin käymme koiran kanssa metsästämässä. Täällä on aina monenlaista harrastusmahdollisuutta ympäri vuoden, ihan kun vain oven aukaisee”, Kirsi ja Timo-Jaakko Joensuu kertovat. Golfkenttäkin löytyy.

Vantaalla toistaiseksi asuva pariskunta rakennutti Hirsi-Kastellin modernin hirsikodin kakkosasunnokseen. Jonain päivänä koko perheen yhteisenä lomapaikkana palveleva talo muuttunee myös heidän pysyväksi kodikseen.

Painumaton hirsi oli itsestään selvä valinta.

“Tämähän oli jo meidän kolmas isompi taloprojektimme, ja välissä on tehty kaksi saunaakin hirrestä. Massiivipuu on aito rakenne, ja muutenkin kun käytetään luonnonmateriaaleja, niin se on hyväksi elämiselle maapallolla – ja meille”, Kirsi taustoittaa. “Timo-Jaakkokin tykkää enemmän puutöistä kuin kivitöistä, eikö niin?” hän nauraa.

Tällä kerralla Joensuut valitsivat muuttovalmiin talopaketin omatoimirakentamisen sijaan.

Muuttovalmistoimituksen henkinen helppous yllätti

Joensuut kertovat työstäneensä talon perustukset itse viime kesänä, jonka jälkeen he hankkivat avaimet käteen -toimituksen. ”Kun sen jo tietää miten älyttömästi siinä on hommaa”, pariskunta toteaa ykskantaan.

“Hirsi-Kastelli osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä harvalla hirsivalmistajalla on vielä ihan todellisia muuttovalmisjuttuja”, Kirsi toteaa.

“Ja olihan se helppoa: me teimme valinnat ja muut toteuttivat. Se kyllä osoittautui todella hyväksi ratkaisuksi, varsinkin kun pitemmän matkan taakse tehtiin”, hän iloitsee.

Vaakakuppi kallistui Hirsi-Kastelliin muistakin syistä: “Heti kärkeen vakuutuimme OmaKastelli-järjestelmästä. Se tekee seurannasta helppoa.”

Pursuilevat paperimapit jäivät Hirsi-Kastellin kanssa historiaan: OmaKastelli on Kastellin ja Hirsi-Kastellin asiakkaiden digitaalinen pilvipalvelu, johon omaa kotia koskevat tärkeät tiedot tallentuvat kattavasti ja josta ne löytyvät aina aikaan tai paikkaan katsomatta.

“Se on tosi hyvä. Edelleenkin tulee viikoittain kurkattua sieltä tietoja. Jos teemme vaikkapa vielä huonekaluvalintoja, niin kaikki piirustukset ja dokumentit löytyvät samasta paikasta.”

Pariskunta pohtii myös, että mikäli talosta joskus luopuisi, tai kun se siirretään aikanaan eteenpäin lapsille, OmaKastellissa kaikki dokumentit ovat kootusti valmiina ja tallessa.

Hirsi-Kastellin valmistalomalleja on helppo muokata kauppiaan kanssa. Myös Joensuut räätälöivät tilaratkaisuja ja toimitussisältöjä toiveidensa mukaan.

Täydellinen koti syntyi omilla muokkauksilla

Kirsi kertoo iskeneensä silmänsä Hirsi-Kastellin Väre 121/140 -talomalliin jo ennen tontin löytymistä. Timo-Jaakko paljastaa, että vaimon suunnittelemia pohjia oli kertynyt runsaasti jo aikaisemmistakin hankkeista pöytälaatikkoon: “Se, mitä halutaan ja mitä tarvitaan, oli pureskeltu moneen kertaan”.

“Mutta nyt ensimmäistä kertaa ei tarvinnut kaivaa piirustuksia omista laatikoista, kun arkkitehti oli suunnitellut valmiiksi mallin, joka napsahti hyvin kohdilleen”, Kirsi iloitsee.

“Väre-talomallissa oli fiksusti ajateltu pohja”, hän kiittelee nostaen yhdeksi esimerkiksi kätevän arkieteisen. “Mehän teimme tämän toki itsellemme, mutta myös lapsille ja lasten perheille – niin nyt saamme kolmelle, jopa neljälle porukalle erilliset tilat.”

Entäpä ne muokkaukset?

Joensuut pienensivät talomallia hieman yhdessä kastellilaisten kanssa, jolloin rakennusoikeutta säästyi erilliselle sivurakennukselle.

“Lyhensimme taloa pituussuunnassa kodinhoitohuoneen verran, koska halusimme huoltotilat erikseen. Nyt ne löytyvät puusaunoineen viereisestä hiihtäjän huoltorakennuksesta”, Kirsi kertoo. Sen pariskunta halusi rakentaa omatoimisesti CLT-levystä taloprojektin rinnalla.

“Nykyään kannattaa myös miettiä, miten paljon niitä lämmitettäviä neliöitä tarvitsee olla, vaikka kyseessä onkin todella energiatehokas talo”, he vinkkaavat.

Yläkertaan talon päätykatoksen alle lisättiin avara parveke, jonka suojissa on ilo ihastella värikkäitä revontulia ja vuodenaikojen vaihtumista.

Samalla yläkerran maisemallisen päädyn makuuhuoneesta poistettiin ovi ja neliöt muokattiin monipuoliseksi oleskelutilaksi: “Tässä iässä sitä arvostaa, että on yksi haaveiluhuonekin, jossa voi istua iltaa”, Kirsi tuumaa.

Luonnonvalossa kylpevä päätyhuone toimii yhtä lailla viihtyisänä toimistotilana, jossa Timo-Jaakko ahkeroi etätöiden parissa ennen hiihtolenkkiä ja saunaa. Yöpyjiäkin sinne voi edelleen majoittaa.

Alakerran yhtenäinen olohuone-keittiö käännettiin toisin päin. “Eilenkin oli yhdeksän illan istujaa ja hyvin mahduttiin koko porukka”, myhäilee Timo-Jaakko.

Modernin hirsikodin lattianrajaan asti jatkuvat ikkunat viehättävät. Makuuhuoneen ja keittiön etelän puoleiset aukotukset pariskunta halusi kuitenkin pienentää normaalikokoisiksi helpomman kalustettavuuden vuoksi. Samalla lisättiin tuuletusikkunat hyttyssuojilla, Lapissa kun ollaan.

Keittiökaapiston sävy muuttui mustasta metsänvihreäksi vielä aivan loppumetreillä, Kirsin käytyä Hirsi-Kastellin kanssa samaan perheyhtiöön kuuluvan Puustellin sisustusillassa Vantaalla.

Kodin hulppeaa päätyterassia jatkettiin talon etupuolelle, jossa se liittyy sisääntulon terassiin. “Tyttärellämme on koira – ja pian on meilläkin – niin koirat pääsevät sitten helposti olohuoneesta ulos pissalle sivuterassin kautta”, Kirsi lisää.

Kastellin asiantuntijuus toi lisäarvoa kokeneillekin rakentajille

Hirsi-Kastellin asiantuntijat, suunnittelupalaverit ja palvelun joustavuus saavat pariskunnalta vilpitöntä kiitosta.

”Oli stressitöntä, kun ei tarvinnut miettiä Vantaalla, että onko sähkärillä oikeat tarvikkeet Levillä, kun joku muu teki harkinnan puolestasi. Sähköasentajakin tarjosi suunnitteluvaiheessa uusia vaihtoehtoja ja teknisiä ratkaisuja, joita ei edellisen rakentamisemme aikana vielä ollut saatavilla. Onhan se kiva ohjailla nyt hirsitaloa kännykällä.”

Toiveita pystyi vielä tarkentamaan matkan varrella joustavasti, kun oltiin hyvissä ajoissa liikkeellä. Kirsi kertoo tästä esimerkin:

“Puuliesi! Tajusin vasta sisustuspalaverin jälkeen, että jukra vieköön, tähän pohjaan olisi mahdollisuus saada se puuliesi. Saan hiihtolenkin jälkeen laitettua tulet ja keiteltyä mehut liedellä – ja jos joku katkaisee sähköt, saan tehtyä perheelle ruokaa. Sekin pystyttiin vielä toteuttamaan siinä vaiheessa”, hän huokaisee.

“Ja ratkaisu toimii tosi hyvin! Olemme ihan yllättyneitä, jopa ihmeissämme, miten hyvin puuliesi sekä takka vetävät, vaikka on kaikella tekniikalla varustettu talo ja täysi ilmastointi päällä. IV-suunnittelussa on otettu korvausilma todella hyvin huomioon.”

Lopputulos on viimeistelty. Hirsi-Kastellin kokonaiskonsepti on niin hyvä, että täysin aloitteleva ensirakentajakin pääsee helposti eteen päin.

– Timo-Jaakko Joensuu

Timo-Jaakko koki suunnittelupalaverit asiakaslähtöisiksi ja sopivasti neuvoviksi. Hän kiittää kodin materiaalivalinnoissa auttavaa Kastellin sisustuspalvelua sekä sisustussuunnittelijaa, joka “toi omia näkemyksiä ja uskalsi kyseenalaistaa vaikkapa väri- tai materiaaliyhdistelmän, jos esitimme hölmöä ratkaisua”.

Sisustuspalaveri pidettiin pahimpaan korona-aikaan, eri puolilta maata. “Sekin lisäsi luottamusta, että pystyimme tutustumaan materiaalinäytteisiin fyysisesti Kastellin Rovaniemen toimipisteessä, vaikka neuvonta tapahtui etäyhteydellä. Tämä on hyvin konseptoitu Kastellilla.”

Kiitosta palveluasenteelle ja lopputulokselle

“Olen erityisen tyytyväinen siitä palveluasenteesta, mikä Kastellilla oli joka vaiheessa – ihan lähtien työntekijöistä, työnjohdosta, asiakaspalvelusta, meidän projektipäälliköstä, sisustussuunnittelijasta… pystytysporukkakin oli ihan huippu”, Kirsi luettelee.

“Jos vähän jotain pientä tuli, niin asenne oli, että ‘hei, korjataan ja voidaanko tehdä näin’. Se oli ihan nappiin.”

Ihan jokainen asiakaskohtaaminen oli täysi kymppi Kastellin ihmisten kanssa. Lopputulos on juuri sitä mitä haluttiin.

– Kirsi Joensuu

Timo-Jaakko sanoo komppaavansa: “Näin isoissa projekteissa pientä inhimillistä virhettä sattuu aina, mutta Kastellilla niistä ei tehty ongelmaa. Jos työmaalle tuli väärän väriset listat muutosilmoituksen jälkeen, työmaapäällikkö oli valmis hakemaan vaikka itse ne autolla, että saadaan oikean väriset tilalle”, hän kiittelee. “Aina asia hoidettiin, oli mikä tahansa. Palveluasenne oli hyvin positiivinen.”

“Kyllä me olemme hirveän tyytyväisiä tähän laatutasoon”, Kirsi toteaa ja lisää: “On tärkeää, että Hirsi-Kastellilla luonnonmateriaalit on ajateltu pintaa syvemmälle asti puukuitueristeitä myöten, että ei ole säästetty tällaisissa kohdissa. Lisäksi muutenkin luonnonmateriaaleja yhdistelemällä saa kivoja moderneja kokonaisuuksia.”

“Hirsi-Kastellin kanssa toimitusaika ja sovittu hinta pitivät. Tällaisena aikana on tosi tärkeää, että siihen voi luottaa”, pariskunta summaa.

Kurkkaa Joensuiden hirsitaloprojektin vaiheita ja tunnelmia Instagram-tililtä @kirsikanto.

Joensuiden vinkit muuttovalmiin hirsitalon rakentajille:

  • Kannattaa luottaa ammattilaisiin, varsinkin ensirakentajien. Kastellilta löytyy tosi kovan luokan osaajat.
  • Itse rakentamamme hiihtäjän huoltorakennuksen ja Hirsi-Kastellin hirsitalon piti pelata hyvin yhteen. Niinpä otimme Kastellin talotekniikan lisäpalveluna myös hiihtäjän huoltorakennukseen. Nyt kokonaisuus toimii saumattomasti. Kaikkea työtä ei tarvitse aina repiä omasta selkänahasta.