Hirsi-Kastellin linjakas messukoti on ylistyslaulu modernin hirsikodin muokattavuudelle

Kotien ykkösen* rannikkomaisemallinen hirsikoti nousee Luonnonmaan saarelle. Painumattomasta hirrestä rakentuvan Aisti 135/150 -messukodin lähtökohtana oli Hirsi-Kastellin Aisti 100 -talomalli, jota muokattiin asukkaan yksilöllisten toiveiden sekä Luonnonmaan saarella sijaitsevan kallioisen tontin vaatimusten ja ominaispiirteiden mukaan.

Puhtaan sisäilman hirsikeidas tarjoaa asukkailleen hienot läpitalon näkymät, suuret maisemalliset ikkunat, avaran terassin, kolme makuuhuonetta, tuvallisen saunasiiven sekä modernin avoimen olokeittiön saarekkeella.

Aisti 135/150

Huoneistoala: 135 m2
Kerrosala: 150 m2
5H, K, KHH, VH, 2WC, PUH, PE, S, TEKN

Modernin hirsikodin avarat sisätilat kylpevät luonnonvalossa

Yksi tärkeimpiä suunnittelua ohjaavia ajatuksia oli kodin valoisuus. Heti ulko-ovesta sisään astuessa avautuu kaunis näkymä talon läpi ja makuuhuoneen kautta takapihalle. Suurten ikkunoiden ja avointen tilaratkaisujen ansiosta luonnonvalo saa tulvia runsaana sisätiloihin vuodenaikaan katsomatta: Päiväaurinko valaisee yhtenäiset oleskelutilat keittiön ja ruokailutilan puolelta, kun taas olohuoneen puoli saa kylpeä ilta-auringon säteissä. Myös ilta-auringon puolelle sijoittuvan saunatuvan molemmille seinustoille on suunniteltu runsaasti valo-aukkoja.

Toinen tärkeä tavoite oli kodin saumaton sulautuminen ympäristöönsä, mitä myös rakentamistapaohjeet edellyttivät. Hirsikoti on sijoitettu kauniiden luonnontilaisten alueiden väliin. Tontin etuosassa on iso alue säilytettävää kalliota ja tontin takaosaan jää runsaasti kansallisromanttista mäntymetsää. Tummien värisävyjen ansiosta hirsitalo istuu harmonisesti ympäröivään luontoon.

Rakentamistapaohjeiden edellyttämä loiva harjakatto on sommiteltu esteettisesti ja yllättävälläkin tavalla talon suunnassa pitkittäin, jolloin rakennuksen kulmissa saunasiiven sekä autokatoksen pulpettikattojen linjat yhdistyvät siihen virtaviivaisesti.

Hirsi-Kastellin asuntomessutalo Aisti 135/150 tulee löytymään kohdenumerolla 7.

Kastelli on ollut Suomen ylivoimaisesti ostetuin talomerkki jo 27 vuoden ajan. Moderneihin ja muuttovalmiisiin hirsikoteihin keskittyvä Hirsi-Kastelli on osa Kastelli-talot Oy:n palvelupalettia, johon kuuluu myös kaupunkimaisen aluerakentamisen asumisratkaisuja tarjoava Easyin.

Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy, Omakotirakentajatutkimus 2021/22 SV.

Lisätietoja:

Kalle Junttila
liiketoimintapäällikkö, Hirsi-Kastelli
+358 50 566 4244
kalle.junttila@kastelli.fi

Näin Naantalin messutalo rakentuu vaihe vaiheelta